Monday, December 19, 2011

Kepelikan seketika....


Apa dah jadi ngn blog aku nie..
ari nie sajer jer aku bukak blog aku nih.. sekadar nak jenguk jer..tetiba aku perasan dekat feedjit aku ramai sangat yang view.. kalo yang view tu datangnye dari malaysia aku tak heran sangat nie dari pelbagai negara.. selalunya kalau dari luar negara nie aku bilang ngn tangan jer. maklum la.. aku tak aktive berblog..
macam pelik.. apa yang aku dah buat ngan blog aku nie tanpa disengajakan.. perubahan yang drastik telah berlaku.. dalam sekelip mata banyak sangat pelawat dari luar...
Kalau aku rajin update tu lain cerita la.. ini seminggu satu blog pun payah aku nak taip.. coz bz.. tapi ramai yang menjengah..
Aku bukak plak item 'real time view'.. memang ramai visitor yang dari ntah mana mana negara..

ketika ini aku hairan bercampur pelik..
nanti la aku check kot kot aku ade register ngan apa2 website yang menjadikan blog aku nie ramai yang menjengah..

to be continued....

Thursday, November 24, 2011

Gajus, sebagai Pil Vitamin semula jadi





buah gajus

Cuba teka nie buah apa.. ni la buah gajus.. ataupun kat kg aku dipanggil sebagai buah janggus... atau bahasa omputehnya yang kacang nya dipanggil cashew nut...

Tetiba plak citer pasal gajus nih.. sebenar nye semalam member aku bagi aku buah gajus.. dia amik dari kampung katanya... teringat plak masa kecik2 dulu.. selalu petik buah gajus dekat depan sekolah... sekarang nih nak tengok orang jual buah ni pun payah....

Selain daripada penyedap rasa ia juga merupakan buah yang penuh dengan khasiat. makan makan jugak.. sambil makan tu apasalahnya kalo kita ambik tau apa khasiat dalam kacang gajus nih...

Kalo kecik kecik dulu antara teka teki yang famous adalah “buah apa bijinya di luar?” jawapannya.. buag gajus la... unik kan buah nih...

Pucuk pokok gajus ni plak kalau mak aku dia suka buat ulam atau pun dijadikan antara bahan ulaman yang diletakkan dalam hidangan laksa... rasa dia ala ala kelat skit.. tapi sedap....
Kalo mengikut saintificnya khasiat yang terdapat dlam buah gajus ni banyak...antaranya adalah mengandungi pelbagai zat mineral seperti magnesium, fosforus, kalsium, zink, selenium, zat besi dan potasium. Bahkan, kepelbagaian vitamin seperti vitamin B6, vitamin K, vitaminC, vitamin E, niasin, folat, riboflavin dan thiamin juga membuatkan kacang yang berasal dari bumi Brazil ini kaya dengan nilai perubatan.



tak payah makan pil segala.. makan buah gajus jer... dah awet muda...
Faedah Lain
1. Daun gajus berupaya membunuh bakteria dan kuman, mengubati cirit-birit, mengurangkan demam, gula darah, tekanan darah dan suhu badan.

pokok gajus


2. Mempunyai lemak baikuntuk pengurusan berat badan. Namun disyorkan pengambilannya secara sederhana kerana ia tinggi kadar tenaga dan serat.

cashew nut
Dan akhir sekali

3. Gajus merupakan kudapan sihat untuk pesakit jantung.

To be continued...











Tuesday, November 22, 2011

Siap!!!!

Audit dah selesai.. tak perlu sakit kepala lagi... lepas nie boleh la release tension puas puas....

Plan nak release tension..

Simpan Audit report sampai tahun depan nak audit balik baru bukak
kalau bendalah tu asyik duk atas meje aku, mesti aku terpikir pikir nak kena setlekan.. baik aku simpan terus jangan bukak bukan.. buat semak kepala jer...

Cuti hujung tahun...
Kemana tu tak tau lagi..
target lokasi : dalam malaysia dah la... budget kecik jer... destinasi pilihan mungkin cameron, langkawi or port Dickson.

Balik kampung...
masa : bulan December.. sebab bulan tu kan bulan cuti sekolah.. baru la bleh jumpa sedara mara..
jangka masa : seminggu.. 4 hari kat rumah mak aku.. 3 hari kat rumah family laki aku.. hahaha.. kalo dapat...

Nak buat keje yang senang je kat opis...
jenis keje senang yang boleh buat : approve result and sain cert.. ( mesti office mate aku kata " ko nak kena tempeleng ker...")
jenis keje susah yang tak nak aku buat : Collect data untuk new extension of scope and pikir pasal cam ner nak buat MU ( dapat KPI rendah baru padan muka)

Online facebook 24jam
purpose : chating and main game tanam sayur
tu pun kalo sia aidil tak kacau.....


To be continued













Status halal.... just sharing

Sunday, November 20, 2011

tu la nak rehat sangat kan...

Hari Jumaat yang lepas dengan bangganye aku taip entry (clikck sini ) yang menyatakan aku rasa heppy sanagt hari tu pasal esok aku nak cuti.. bukan cuti ape pun setakat cuti sabtu  ahad yang tiap tiap minggu semua oranag akan bercuti...

Tu la excited sangat.. padahal...

Padahal aku kena selsema.. tak selesa dibuatnyer.. 2 hari kat rumah tak boleh nak buat ape.. baru nak amik penyapu.. pastu lepas... rasa berat kepala.. duduk kejap layan tv sambil baring.. nak baring pun hidung asyik tersumbat jer..

kejap posisi kanan kejap posisi kiri... sungguh tak selesa cuti kali ni... last sekali xde satu keje rumah pun aku dapat buat...melainkan masak tengah hari jer.. tu pun lauk simple aku masak... memang rehat sungguh aku minggu nih.. Nasib baik la ayah si aidil paham.. dia plak tengok aku terbaring dia pun bleh baring sekali...

tu la nak rehat sangat kan... lain kali kalo nak express sesuatu tu jangan lebih lebih....

To be continued.....















Thursday, November 17, 2011

Mood hari ini :)

walaupun keje aku banyak, tapi aku rasa hari nie mood di dalam keaadaan yang ok.. kenapa erk..
mungkin sebab..

pertama, bos tak de opis..
bukan la suka sangat bos xde..( Cover nampak..!!! kecik ati boss aku kalo dia baca nih)  cuma kerja dapat dijalankan dengan tenang.. tak ade la buat kerja terkejar kejar...  biasa la kalo bos ade macam macam kena buat on the spot kena siapkan.. so kerja yang sedia ade ter pending pending..

kedua, esok cuti..
ko seronok macam tak pernah cuti hari sabtu n ahad... lumrah aku memang excited kalo dengar pasal cuti..  bagi aku time tu la aku dapat rest.. kalo duk umah time cuti tu kadang2 keje rumah pun aku maleh nak  buat.. itu memang tahap pemalas giler lah tu... menikmati cuti la katakan.... tapi xde la sampai tiap tiap minggu aku buat perangai cam tu... kena halau ngan laki aku kang...

ketiga, stress dah release skit...
minggu nie banyak benda kena buat.. kira dah banyak yang settle bleh la releks skit walaupun tinggal lagi 2 hari ko nak kena audit...

So apa lagi.. sambung buat keje dengan tenang...



To be continued.....



Tuesday, November 8, 2011

Salah Sangka?

Nie kisah sebelum raya aji yang lepas..  aku terlupa nak bawak phone g kerja. Teringat ringat jugak la aku kat tepon aku tuh.. maklum la.. orang zaman sekarang mana bleh tak bawak hand pon sana sini...

Balik dari keje aku pun tengok phone aku diam diam.. kat rumah telipon tak bleh display sebarangan,... nanti dapat di aidil, itu jela dihadapnyer... jangan kata nak nak buat call.. nak sms pun tak merasa....

Ada Miss call...dalam tenagh hari cam tu... dari kawan aku yang sorang nih.. tak payah la aku bagi tau nama.. kang yang tak kenal jadi kenal... Kebiasaan kawan aku nie akan call aku kalo dia ade dekat dekat ngn area aku.. so memang aku budget mesti dia ade kat sini n nak jumpa aku...

Aku bagi msg kat dia.. explain sorry coz aku x anggkat coz tepon aku tinggal kat umah...tak lama kemuadian aku dapat reply... nanyakan keadaan aku.. siap tanye anak dah brapa lagi..... dia kata dia call pasal nak bawak anak n wife dia datang umah...sembang kawan kawan biasala... aku reply ckp anak aku masih sorang..

pastu reply yang ke dua aku terkejut...

Sms tu tulis ''saya wife dia.. dia g order makan.. ade ape2 hubungan ke ngn dia sebelum nih"..

mak aih.. bini dia rupanye...kalo iye pun dia berbalas sms ngan aku tak kan la dia nak syak aku nie kekasih gelap laki dia.. tak kan la aku bercerita pasal family aku pun ko nak syak aku ade affair ngn laki ko...giler jeles pompuan nih...

aku pun balas "kawan lama dia... kalo dia ade dekat2 sini bleh la jumpa..'

tak pepasal dia menuduh aku.." maknanye slama nie selalu la jumpa dia tanpa pengetahuan saya kalau ke sana.."

Panas hati aku bila orng tuduh aku tetiba cam nie.. aku reply balik.." sejak dia kawen sampai la masing2 ada ank sorang sy tak pernah dapat jumpa ngn dia... xpayah la nak slah sangka.. saya pun dah ade family sendiri.. sy sms ni pun sekadar nak bertanya kawan lama jer..peasan kat dia nanti kalo turun kl bagitau.. kawan2 dia kat sini nak wat gathering nak jumpa dia.. masing2 bawak family..."

Ha .. pueh ati aku.. ko ingat aku nie jenis suke mengendeng ngn laki ornag ker...

Dia reply balik ... " k.. saya tak nak salah sangka coz saya tanye dua dua belah pihak.. tegur kawan kalau kawan buat salah.. jangan membelakangkan pasangan masing2.."

Eh.. tengok la statement dia.. sah sah ko main serbu tak pakai helmet tuduh aku tup tup kata x nak salah sangka kat aku... pastu suruh aku tegur laki dia kalo rasa laki dia salah ngan dia.. nak tegur apenyer.. jumpa pun tak... sms aku kat laki dia pun ko yang concuer... ape kes...

Lain kali cuba tanye baik2.. nie tak main sondol melulu jer... tak pepasal aku kecik ati ngn kawan aku tu disebabkan perangai bini dia...



Kawan aku nie pun satu.. ape masalh laki bini nie sampai bini dia tak professional langsung... aku faham hidup suami istri memnag ade pasang surutnyer.. tapi kalo si isteri tak percaya kat suami langsung susah la.. setahu aku, kawan aku tu baik orang jer.. bukan jenis yang menggatal.. tapi aku tak tau la kalau dia ade buat kes belakang bini dia...

Pepandai la korang handle bahtera korang.. tapi berpada pada la ye... jangan over sangat

kepada kawan aku tu aku say sory kat dia.. aku bukan tak pueh ati kat dia tapi kat bini die... aku cuma nak meluahkan ati aku jer.. tak patut rasanye aku dituduh sebegitu...

To be continued...
















Thursday, October 27, 2011

BZ.. BZ.. BZ...

Baru hari ni dapat masuk blog yang dah lama ditinggalkan.. sian blog aku nh.. bukan xsudi nak jengok tapi aku terlalu bz nak nengok sume nih..

Dalam banyak banyak minggu, minggu nie la yang aku rasa critikal bz... nie pun dapat curik2 masuk time rehat 2 jam kat opis coz ari ni ari jumaat.. budget pun sekejap jer...

Start dari minggu lepas lagi.. banyak betul agenda aku nak kena complete.. dengan meeting, prepare tender paper, internal audit, HR pulak mintak itu ini.. pendek kata opis pun aku dapat duk kejap jer...

Result testing menimbun aku tak dapat nak approved, certificate report pun aku simpan buat pekasam 2 3 hari baru aku sign..

Nasib baik ari Rabu ari tu cuti Deepavali.. bleh la rest sekejap.. tapi rest pun tidak dalam keadaan tenang.. teringat kerja yang melambak yang nak kena kejar due date... kadang kadang terpikir baik janagn ade cuti.. banyak skit masa nak completekan kerja...

Sebenarnya dalam masa setahun ni, minggu ni la aku rasa presure kerja yang tinggi.. sebelum nie aku datang keje, buat ape yang patut pastu balik on time.. relex kan... aku bleh handle sume keje tanpa presure.. kat rumah memang aku delete memory aku pasal kerja...

Aku rasa memang berbeza masa zaman bujang aku.. masa bujang kalo cakap pasal kerja aku memang comited.. pantang bos request keja mesti aku cuba sedaya upaya aku nak completekan.. mungkin pasal time tu aku muda lagi.. pikir nak naik pangkat kot.. hehehe... ( mana ade....)

x dinafikan aku memang selalu balik lewat time tu.. kadang2 kerja pun aku bawak balik umah untuk disiapkan... stress je roomate aku tengok aku..

Kadang2 kalo aku bosan duk umah time cuti senyap2 aku g opis sambung keje.. tengok la, kadang2 pagi... kadang2 petang.. maklum la masa tu xde boyfrend nak habiskan masa bersama.... Kalo kena time public holiday aku tak excited macam orang lain.. aku rasa cuti tu merugikan masa aku nak buat kerja...

Aku masih ingat kata kata bos aku dulu.. kalo ornag yang balik lewat masa keje nih dia tak pandang sangat.. bagi dia orng yang balik lewat nie dia x pandai manage masa.. 8 jam kat opis kena gunakan secara berkuality untuk kerja... ( meaning xde masa mengular, besembang, internet n yang seangkatan dengannye...) hmmm.. pikir pikir balik betul gak kata dia.. kalo dia x appriciate ornag yang balik lewat bertungkus lumus menyiapkan kerja untuk periuk nasik company dia baik jangan memandai balik lewat.. Start dari tu baru la aku kurang2kan balik lewat nih... tapi rasa macam tak biasa.. aku balik lewat bukan sebab nak bos pandang.. tapi sebab tanggungjawab kerja.. cepat buat cepat abis.. nak pulak kerja yang dia bagi bukan bleh siap dalam masa satu hari.. kadang2 due date push untuk spend lebih masa untuk buat... salah aku ke tu....


Bila dah kawen, minat nak keje lebih masa nie dah mula berkurangan... balik lewat bila ade benda penting jer.. kalo saje saje tu kirim salm je la... sebab utama adlah pasal dah ade keluarga.. kami suami isteri masing2 bekerja.. kat rumah je la kalo nak luang masa.. hari cuti suami aku ni kena g kerja jugak...Masa tu baru aku rasa nikmatnye cuti.. kalo boleh ari2 aku nak cuti....

Lagi kritikal bila aku dah ada anak... memang susah nak tengok aku balik lewat.. hari hari on time je balik.. bukan nye nak kejar pasal nak ambil anak kat rumah pengasuh, tapi balik awal pasal tak sabar sabar nak tengok muka anak.. hilang penat bila tengok anak aku tersengeh sengeh sambut aku balik....

budak nakal yang aku tak sabo sabo nak tengok pas balik keje...

So, mungkin tradisi zaman bujang aku xkan kembali lagi... no balik lewat lewat.. kat opis nie aku lah orang nombor  satu akan angkat beg bila dah pukul 5.15pm.. segan jugak.. tapi xkesah la.. janji kerja aku siap.. kalo aku duk lebih je dari 5.15pm, rasa macam nak menggelupur jer... tapi aku xde la kejam sanagt sampai xde compromi xbleh balik lewat langsung... kalo ade urgent tu stay jugak.. ikut keperluan la....

to be continued....












Tuesday, September 13, 2011

Aku jumpa mami jarum

Semalam mak aku cakap dia teringin nak makan satay.. sebagai anak anak yang solehah aku pun kluar la beli satay.( Konon.....)..  so aku order n tunggu..

Lama jugak la tunggu tu.. aku pun tepon la kawan aku.. borak borak.. dah habis borak aku pun pelik apsal la tak siap siap lagi.. tadi aku nampak orang bakar satay tu bagi hint yang satay dah siap makanya aku pun stop la borak ngan kawan aku... rupanya tak jugak..

aku pun tanya la orang jual satay tu.. baru dia perasan yang satay aku order tu dah dapat kat org lain.. macam hampeh jer... dia pun prepare la yang baru.. tecanagak canagak aku bediri kat tempat bakar satay tu.. takut satay aku dia passing kat org lain lagi...

Akhirnya dah penat tunggu satay yang aku order tu dapat la kat aku.. aku pun pegi kat kaunter nak baya.. masa nak baya tu sempat pulak makcik tu berborak ngan aku..

mak cik tu tanya aku "Adik nampak tak ustaz yang selalu keluar tv tu lalu tadi..'

'tak perasan plak makcik,', kenapa?..' iye la mana aku nak perasan aku duk focus tunggu satay yang lambat tu.

"ustaz tu bawak gilpren baru... dia selalu datang sini.. tapi selalu betuka tuka gilpren..."

aku sebenarnya serba salah nak layan ke tak makcik nie.. kan

"Ade sekali tu girlpen dia tak pakai tudung,, pastu rambutnye merah mengerbang"... ( seksi la tu..)

' oo.. iye ker.. macam mana bleh macam tu pulak.. ustaz tu famous ke makcikk..."

"Alah yang selalu keluar tv yang jual macam macam tu...pakai spek mata.. hensem hensem.."'

Aku rasa aku dah boleh agak dah... tapi betul ke ustaz tu cam tu...hmmm.. xpe la makcik.. aku nie jenis malas nak amik tau hal orang.. bukan aku kenal pun ustaz nie... lagipun akuaku tak tengok nagn mata kepala aku sendiri...

Aku pun nak gerak la dari kaunter makcik tu.. baru jer nak gerak ada lagi dia nak bercerita...

"tak sangka pulak makcik ustaz tu boleh buat macam tu.. tak percaya dah makcik kat dia "

Aku ni sengih je la.. tak kan aku nak buat muka bo layan pulak..

"ntah ntah bini dia kot makcik.. mana tau kot dia kawen ramai.."

"tak kan la bini.. jalan bekepit kepit lagi.. lawa lawa.. muda muda.."

Aku dah tak tau nak cakap per.. memang aku xde idea nak respond makcik tu... last sekali aku buat buat pegang pegang talipon buat buat tengah kusyuk bermessage.. terus aku mintak diri nak buat call cononnyer...

Makcik nie betul la macam mami jarum.. selagi tak cerita kat org tak bleh duduk.. kalau tak masakan dia boleh cerita kat aku yang dia tak kenal ni ha.... iskh.. iskh.. iskh...


Saturday, September 3, 2011

Raya oh raya....

Walaupun hari nie dah hari raya ke5 aku rasa aku masih sempat nak ucapkan selamat hari raya kepada pembaca yang baca blog aku nih...

kepada kengkawan aku yang dikenali aku mohon maaf sekiranya ada salah dan silap sepangjang mengenali aku...

Raya tahun nie.. Alahamdullillah,, xbanyak kerenah sangat... segalanya berjalan lancar macam yang dirancang...

kalo tahun tahun lepas aku ngan ayah aidil selalu gak betekak.. masing masing nak balik umah family masing masing.. maklumla.. kawen ngan orang dekat.. umah mak mertua aku dekat jer ngan umah aku... tapi agak jauh kalo jalan kaki.. so kalo nak berulang banyak la minyak kete nak kena pakai...

Orang kata kawen ngan orang dekat nie senang.. tak payah nak bergaduh nak balik beraya kat mana.. dah tentu nye sekampung.. dah tentunye dua dua family bleh jumpa...

Yang jadi masalah kat aku adalah time pagi raya tuh.. nak beraya umah sape dulu.. belah lelaki ker.. belah pompuan... sudahnyer dalam satu hari 2 3 kali aku kena berulang.. pagi umah aku.. tengah hari umah mak mertua.. petang umah aku balik.. malam umah mak mertua aku pulak.. nak adil la katakan.. sudahnye raya aku kat dua buah rumah nie je la.... kalo kira duit minyak aku rasa lagi banyak kitorang guna berbanding ngn pasangan yang kawen ngn orang jauh jauh nih....

Raya tahun nie teratur skit.. mungkin pasal dapat cuti panjang.. aku cuti dalam 8 hari.. so dapat la balance antara umah mak aku n umah mertua aku... Alhamdulillah...

To be continued...




   

Friday, August 19, 2011

Kad raya pertama..

Rasa macam tak percaya  jer aku dapat kad raya hari nie...  Nie bukan kad raya yang datang nye dari supplier ker.. dari kedai emas ah Chong ker.. nie kad raya dari kawan aku..

Rasa macam best giler.. iyelah,.. zaman sekarang nie budaya budaya kad raya nie dah tenggelam.. mana ada orang nak wish raya pakai kad raya lagi dah.. sekarang dah ada facebook.. tweeter..myspace..plak masing masing pakai talipon canggih canggih belaka..xcukup talipon i-pad lagi.. tulis je dalam facebook.. sekelip mata jer dah update..  tweet jer.. semua orang dah tau...

Tapi lain rasa nyer... kalo yang dalam facebook tu rasa mcm biasa jer.. rasa mcm penyampaian tu tak series.. tpi kalo dalam kad raya aku rasa ucapan yang diberi tu setulus dan seikhlas ikhlasnyer..

Kalo zaman muda muda dulu kad raya minimum aku received mesti tak kurang dari 10 keping.. siap boleh gantung kat pokok buat pokok kad raya.. rasa meriah jer kalo kat rumah tu kad raya bergantung gantung...

lagi bangga kalo dapat kad raya yang ade muzik muzik . special tuh..... kalo ade 10 pakwe.. 10 keping la dapat...hehehe...

Masa aku darjah 4 aku siap jadi tokeh kad raya lagi... aku beli kat kedai 1 paket kad raya dalam tu ada 10 keping harga dalam rm3.50.. aku bawak pegi sekolah and aku jual sekeping rm 0.50.. kaya aku time tu.. kawan kawan aku memang excited la tengok kad raya yang aku bawak.. ade gamba pelita.. ketupat warna warni.. lemang.. kartun pun ade.. diorang beli bukan bagi kat sape pun.. kat budak kelas diorang yang memang hari hari berjumpa bermain sama sama... 'aku bagi ko.. nanti ko balas balik kat aku erk'... cam tu pun boleh...ayat pecah kaca pecah gelas tu wajib ade dalam kad raya... budak budak la kata kan time tuh... last sekali kad raya yang aku jual tu dapat balik kat aku...

Berbalik dari cerita kad raya yang aku dapat tadi tu..aku pun call la kawan aku tuh just nak say thanks kat dia coz sudi bagi kad raya.. aku tanya dia ape mimpi dia tetiba bagi kad raya.. dia kata saje jer nak memeriahkan raya tahun nie.. dia bagi  hanya kepada yang special sahaje.. See.. ayat yang special sahaje tu yang mahal tuh...

Semangat aku beriltizam aku nak reply balik kad raya dia.. umpama pecah kaca pecah gelas tadi.... aku pun try reka reka ayat apa aku nak tulis.. sudahnye aku yang buntu.. iye lah.. tadi aku dah call dia.. semua benda dah cakap.. lama plak tu berborak.. so aku nak tulis apa.. nak mintak maaf zahir dan batin?. tadi dah cakap... nak tanye perkembangan terbaru.. baru jer aku berborak tadi.. jangan kata perkembangan terbaru yang dah tau,... siap ade seisi buat ketupat lagi...

So last sekali.. 'tak payah la aku bagi kad raya..'

Baru aku tau .. salah seorang yang cuba melenyapkan budaya kad raya nih adalah aku... dan aku rasa korang pun sama mcm aku...

To be continued......










Wednesday, August 17, 2011

berbuka puasa III


Kali nie family aku berbuka puasa di JM Briani.. Sponsored by my friend.....
TQ my frend coz sudi invite kitorang...


tQ aunty.. blanja Aidil makan...




lain kali blnja la lagi....











Cara mudah mencari muka surat dlm Quran

Minggu lepas ada dapat email dari member opis.. email tu menarik sangat.. jom kita kongsi sama sama...





Cara mudah mencari muka surat dlm Quran..!!!

Sempena bulan puasa nie elok la kita memperbanyakkan amalan membaca alquran...
Tip yg nk kongsikan ni adalah cara utk menghafal muka surat setiap juzuk Al-Quran. Memang menakjubkan kerana hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita dapat tau muka surat setiap juzuk Al-Quran.

Contoh 1

Jika kita ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:

5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8

Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82

Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?


Contoh 2

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:

10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18

Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182


Contoh 3

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:

23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44

Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442


Subhanallah, memang menakjubkan kan...

Terima kasih kepada penulis email nie.. info nie sangat menarik....



















Sunday, August 14, 2011

berbuka puasa II

Aktiviti berbuka puasa yang kedua adalah di Mariott Hotel sponsored by Ayah Aidil punye supplier aircond
 

 
 
 













Monday, August 8, 2011

Teh O Ais Laici

Ade la sekali aku pi la minum kat satu gerai nih ngn kawan aku.. nampak gerai tu macam biase biase jer.. alah setakat nak lepak lepak jer..

datang la dia punya waiter menjalankan tugas ambik order.. aku pun order la Teh O Ais Laici.. biasa la minuman febret aku tuh...

'Kak, kalo Teh O Ais Laici harga dia RM 6.00" kata Waiter tu kat aku..

Amboi...waiter tu siap terus terang lagi harga air tu.. hmm.. bagus.. jarang orang ambik order siap bagi harga melain kalo kita yang tanye...

'Ok lah.." aku pun ok kan aje lah.. memang la mahal bapak teh o ais laici tuh.. tapi tak per la.. sekali sekala minum mahal skit.. ( itu makna nye mood aku time ni tengah baik...rela je walau dah terasa mcm tak relevent...mungkin pasal waiter tu berterus terang pasal harga air tuh...) lagi pun tak kan aku nak tarik order balik depan orang hanya kerana RM 6.00.. dah la minum jer... alah kira cincai la...

Think positif.. aku cuba bersangka baik... aku expect air tu mahal mesti pasal dia special... aku pun terbayang la yang air tu mungkin ade10 biji buah laicinyer.. atau pun ade tambah float ker hape ke yang buat dia jadi mahal cam tu...

Air yang aku order tu pun sampai.. sangka baik aku dah bertuka jadi sangka buruk.. rupa Teh O Ais Laici aku macam air biasa jer.. dia hidang dalam gelas plastik yang biasa jer..alah yang slim tu.. aku ingat laici yang berketul ketul, sekali ais batu yang berketul ketul.. iskh memang ralat betul aku time tu.. mana tak nye laici yang dia bagi sebijik jer.... First time aku minum teh o ais laici sebijik .. selalunye paling kurang pun orang akan letak tiga bijik...

Rasa.. jangan cakap la.. rasa macam minum ais kosong.. tak balance langsung.. banyak rasa tawar dari rasa laici and teh...

Aku pikir aku nih silap haribulan ker.. nak cakap harga gula naik?.. tak...bukan nye musim perayaan...
Nak cakap pakai buah laici fresh...?.. kecut jer aku tengok macam buah laici dalam tin jugak...

Entah la.. ape nak jadi la ngan peniaga sekarang nie.. kalo rasa berniaga xde untung baik jangan meniaga.. kalo setakat nak kaut untung jer lebih sampai product tak de kuality tapi mahal baik tak payah.. alamat disumpah diseranah diorang je la hidup....

Pas ni kalo nak minum teh o ais laici buat sendiri jer la... laici 1 tin paling cikai pun baru 2ringgit lebih.. bebijik bijik boleh dapat.. makan la sampai muntah...

baru aku teringat....Patut la budak waiter tu bagi tau harga air tu siap2 supaya aku tak menyesal beli...

Macam nie la rupa teh o ais laici yang aku order tu.. sebijik jer laci dia...
To be continued....










Monday, July 18, 2011

Sakit kepala aku

Hari nie aku rasa macam xde feel je nak datang keje.. Entah lah.. mungkin sebab semalamnye aku cuti.. so aku rasa macam nak cuti lagi.. agaknye pasal tu la aku kurang  feel nak berkerja..

Kalo boleh aku nak duduk umah layan astro sorang sorang.. Aidil pun aku nak anta taska jer.. semalam sehari aku jaga  dia.. huish geram aku.. mengada ngada lebih.. mentang mentang lah aku jaga dia kat rumah semuanye tak kena.. salah sikit melalak.. silap sikit melalak... last sekali kena penampar aku dua tiga das... ( cewah merungut macam tak pernah jaga anak kecik..)

Itu lah anak.. kalo dengan mak bapak dia, automatik jadi mengada lebih... macam aku mula mula jer layan kehendak dia.. kalo dah lama lama.. dapat la ubat.. Aidil nie manja sangat..  sampai semua nak kena denga cakap dia.. kalo cakap ngan ayah dia pasal perangai dia, mula ayah dia kata, 'dia tu nak adik la tuh'.. orang laki.. xde lain.. kalo rajin menjaga okla aidil nak adik berapa ramai pun.. nie tak.. lagi suka mengusik budak tu ade....pastu tinggal dia melalak lalak guling guling.. letih aku ngn peranagi 2 branak tu...

Aku risau jugak perangai aidil nie ni dibawak bawak ke taska.. aku try tanya kat taska.. aidil nie susah ke jaganyer?.. diorang cakap aidil la paling senang nak jaga.. tak macam budak lain.. dengar kata.. nak tido senang... aku pulak terkejut dengar jawapan pengasuh taska tu.. tapi tak tau la kalo diorang just nak nyedapkan hati parent so dia mention la cam tu...

Kalau betul la si Aidil boleh jaga perangai kat taska.. lega la skit aku.. itu maknanye dia memang nak kan perhatian mak bapak dia bila bersama.. Mak bapak mana yang tak sayang anak.. tapi bagi kasih sayang pun kena berbatas.. kalau ikutkan semua kehendak nanti takut spoil plak budak tu.. Siapa nak jawap? aku jugak.....

To be continued...








Monday, July 11, 2011

Fidyah

Bulan ramadhan dah dekat nak sampai.. dah ganti puasa ke belum.. kalo boleh yang mana ada hutang puasa tu cepat-cepat la ganti.. nanti xpepasal kena baya fidyah.. ataupun dengan kata lainnya membayar denda kerana lewat qadha puasa hingga melewati Ramadhan berikutnya

Cakap pasal fidyah nie ade member aku tanya, macam mana nak baya fidyah.. macam mana kiraannya.. Aku pun explain la.. cewah macam ustazah plak... agak2 aku ni bleh masuk program tv ustazah pihan tak?

Fidyah yang perlu dibayar ialah pada kadar satu cupak makanan asasi iaitu beras (Di Malaysia) bagi setiap hari puasa yang ditinggalkan dan tidak diqadha dalam tempoh yang sepatutnya. contoh.. kalo 9 hari yang belum diqadha maka 9 cupak. Satu cupak menyamai 900 gram. jika 9hari maka 9 * 900 gram = 8100 gram (8 kg 100 gram).

confius... ?  aku buat equation lah...

1 cupak = 900gram
9 hari x 900 gram x 1 tahun = 8100 gram = 8 kilogram 100 gram

kalau 2 tahun tinggal puasa xganti ganti
9 hari x 900 gram x 2 tahun = 16200 gram = 16 kilogram 200 gram

kalau banyak tahun..
9 hari x 900 gram x ____ tahun = _______ gram = ______ kilogram ______ gram
korang kira lah sendiri..


Walaubagaimana pun Imam Hanafi mengharuskan secupak makanan itu dinilai dengan harga tertentu lalu dibayar kepada fakir miskin. Info nie aku baca dari internet.  Di Malaysia, harga secupak beras hendaklah dinilai dengan harga beras yang biasa dimakan oleh rakyat negara ini.

Satu lagi kalo nak bagi Fidyah bagi lah kepada fakir miskin di tempat kita tinggal atau jika tidak diketahui maka bolehlah meminta pertolongan imam atau pegawai syarak yang dilantik di kawasan kita sebab diorang lebih tahu siapa yang lebih layak untuk dapat fidyah.

Cewah cite pasal hukum agama plak aku nih.. aku pun refer bahan bacaan jer.. kalo salah korang bagitau lah yer..


to be continued...








Wednesday, June 29, 2011

Jangan Ingat Aidil Tak Pandai Main Badminton..

Hari nie Aidil nak main badminton.. sape nak ikut jom.....
Sebelum kita main.. kita kena bersenam dulu... ha.. lipat kaki cam nie ... nie namanye senaman limat melipat...

Ok.. shuttle cock dah ade.. dah boleh start main...
Alah.. kalo lawan ngn team nie mcm kacang jer...

Nah.. amik kau...
 
e..eh... jangan jatuh.. jangan jatuh... nie kena berjuang habis habisan nih...
Alamak.. jatuh jugak... xboleh jadik nih...


Bang boleh gantikan shuttle nie tak.. saya rasa pasal shuttle nie la saya kalah...



Abang.. reket nie pun punca kekalah saya bang.. saya nak tuka lah...



Macam best jer susu tuh.. jom kita minum dulu...
Mama.. Aidil penat la main tadi.. mama drive ye

Thursday, June 23, 2011

Bukti bersurat dan bergambar dna BABI

Aku nak kongsi skit pasal info yang aku dapat dari sumber email dekat opis aku.. lepas baca nie sama sama lah kita jaga pemakanan kita..

Seperti biasa, umat Islam tidak pernah serik untuk menggunakan produk dari bukan Islam.. bukan nak kata xboleh tapi bila product tu datangnye dari luar.. so kita sendiri xtau kesahihan dari segi kebersihan, kandungan  dan proses yang dilakukan ke atas product tersebut..

Alangkan product tempatan pun masih banyak lagi ketidakpastian kehalalannya...inikan pulak product luar... so jom sama sama kita baca nie....


Asssalamualaikum.


Utk pengetahuan dan tindakan semua...Saya telah menghubungi Jab Agama Johor utk memastikan yg surat ini bukan "hoax".
Pegawai berkenaan mengesahkan memo ini benar.
Mereka (jab Agama Johor) sdg berurusan dgn JAKIM utk menyelesaikan masalah ini memandangkan badan yg mengeluarkan sijil halal bg product ini adalah tersenarai sbg badan luar negara yg di iktiraf JAKIM.


Sama2 kita bersihkan makan/minum kita...biar halalan toyyiban (halal dan baik).


Azhar Idris





Untuk info,butter ni banyak dalam kek lapis sarawak..ada siap tulis kat resipi..

Raya tak lama lagi kan.. kepada semua kalo nak buat kuih raya ke.. kek raya ke.. hati hati lah yer....

To be continued....








Sunday, June 12, 2011

Background terbaru

Dah bosan pakai template yang lama, ari ni aku tuka skit background blog aku nih.. konsept masih sama...

Tengoklah kalo xde keserasian dengan background ni aku tuka balik yang asal.. eh.. macam tu pun boleh...

Untuk blog aku ni cuma header jer aku masih belum berkesempatan nak buat... tengok la nanti time senang senang aku buat..

To be continued....

Tuesday, June 7, 2011

Kelebihan Berpuasa di Bulan Rejab

Allhamdulillah.. dah sampai kita kepada bulan rejab..
Sabda Nabi s.a.w.:

Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.
Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya. Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

Dalam bulan ini marilah kita sama sama mengambil peluang berpuasa kerana berpuasa di bulan rejab ini besar fadhilatnyer...

* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).

* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.

* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).

Berkata Saidina Ali:

* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.

* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.

* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.

Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam.
Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.
Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.
Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.
Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:

* Diampunkan dosanya yang lalu.

* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.

* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan
Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.
Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan . Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.


Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:

"Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu, engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.

Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.

Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.

sumber di petik dari  http://www.ashtech.com.my/bulanislam/Rejab.html



To be continued....









Thursday, June 2, 2011

Uniknye Kawan Aku : Hafiz

Mohd Nor Hafiz.. ni lah fist kawan yang aku kenal masa aku masuk keje untuk 1st job aku dulu... masa tu dekat SPM-TAC Sdn Bhd.

Dia tua aku 2 tahun...tapi bleh dikatakan rapat la jugak... mana taknye .. masa aku baru masuk keje dulu kitorang sama2 zero... kalo ade task yang kena settle kitorang settle sama2.. aku tolong ko.. ko tolong aku.. cam tu la perumpamaannye... perumpamaan ke tu?...

Lebih kurang 4 tahun keje sama sama boleh dikatakan dia baiklah orngnye... mulut macam pompuan.. “mulut jer ... bukan sifat...” pasal tu la kot aku bleh masuk ngn dia walaupun kami lain jantina.. kalo ngumpat2 nie dia memang dah biasa...

Aku ingat lagi dia bleh bercerita pasal satu drama bersiri kat tv  dari awal hingga akhir.. “tengok.. xke aku cakap dia mcm pompuan.. suri rumah pun belum tentu lagi bleh khatam drama tu...”

kalo ade rancangan reality tv macam AF ker.. Mentor ker.. memnag dia xkan miss.. pagi2 esoknye dia datang keje dah stanby coment bercerita pasal rancangn tu...

Hafiz jenis yang sangat x pedulikan apa orng lain nak kata.. kadang kadang kalo something benda yang segan aku nak buat pasal aku malu nak buat dia akan buat dengan tanpa segan silunye sampai aku yang tolong malu untuk dia.... itu la uniknnyer Hafiz...

Hafiz ni gempal n chubby2 skit orgnyer... Org gelar dia ‘BOBOB’ perkataan bobob tu kan menggambarkan org yang gemok...... dia xkesah malah mengiyekan aje apa yang diorng nak gelar dia.. sangt selambe manusia ini kan....

Aku ingat lagi masa motor si hafiz ni rosak.. masa tu dia duk kat bukit jelutong n aku duk kat bukit subang... jalan ke opis kami sehala...

Kalo nak tau aku ni dulu minah rempit yang sopan.. naik motor g kerja tu biasa sebab aku xde transport lain.. makanye time motor dia rosak dia mintak aku tompangkan dia.. aku no hal jer.. coz aku anggap dia mcm abang aku n merangkap kawan2.. dah dia susah kita tolong la kan...

Masa aku tumpangkan dia dah plak budak2 opis ingat aku ni gilpren dia... DIa buat muke seposen jer... aku pun xamik port sangat pasal aksi kami bukan la macam pakwe makwe... naik motor, aku yang bawak.. dia bonceng kat blakang jer... kalo mcm pakwe makwe mesti dia gentleman bawak aku.. pakai kan topi keledar aku.. haishhhh.. xde maknenyer....

Dlam dok orng bercerita macm tu pun bleh plak dia bagi idea cam nie... “Ros, aku dah piker masak –masak... apakata aku tompang ko hari hari.. duit minyak kita share.. boleh jimat...”

Aku pun jawab “Apa?,.. ko nak kena blasah ngan abang aku “ ... iye la.. mesti la abang aku akan bising kalo aku terima idea bernas dia... mau abang aku halaunye aku dari umah dia...

Dalam selamber selamber hafiz ni..tapi dia baik hati... kalo kawan dia susah dia mesti tolong... xde duit dia pinjamkan... kalo jumpa kat luar dia blanja n sebaliknye xkurang juga pow kawan2 suruh blanja dia tanpa rela...



Kalo time baik tu baik la sangat...kalo time begaduh memang selalu aku dengan dia bertekak habis habisan... masing masing nak menang.. Especially pasal keje... mana xnyer.. hafiz ni sangt selamba..kalo dia xnak buat keje simply2 jer passing keje tu kat orng lain.. Meaning aku la orgnyer..

Tapi dia bukan jenis simpan dalam hati.. bila bertekak pagi.. petang kitorng baik la balik.. mcm xde ape yang jadi...

Sekarang kitorng dah lama sangat xjumpa.. Hafiz dah dapat kerja kerajaan.. duduk plak kat kedah.. bila terkenang kan dia.. rasa rindu plak time keje dolu-dolu...

Kepada Hafiz good luck dengan keje ko.. entry nie terhasil pun pasal aku teringat masa keje dengan ko dulu.. boleh dikata dalam 100% kerja tu 85% aku fun keje ngan ko... Kalo ko baca entry aku ni aku harap ko xamik ati... pasal aku tau ko selamba... kan Hafiz kan....




To be continued.....






Sunday, May 29, 2011

Telemovie Panggilan Arwah..

Salah satu telemovie yang bagi aku kesan mendalam adalah telemovie Panggilan Arwah.. aku jarang nak komen pasal cerita yang aku tengok kalo dia xde impact..

Tapi bukan la aku nak cerita pasal sinopsis drama ni coz aku rasa itu tak penting sanagt.. yang penting bagi aku cara pengarah drama yang cuba bagi bayangan akan seksa kubur kepada para penonton itu amat berkesan...

Cerita ni pasal kesah derita orang mati di alam barzarkh yang terseksa atas dosa2 nye semasa hidup... apa yang dipaparkan dalam drama nie bagi keinsafan pada manusia yang hidup macam aku nie akan adenye seksa kubur..

adengan mayat dalam lubang kubur yang sempit.. keseorangan xde sape nak tolong, soal jawab dengan malaikat. gambar ular mematuk.. cukup la bagi kesedaran kepada munusia akan dahsatnye seksa kubur itu..

itu yang kita bayangkan.. kalo yang betul2.. agak nye macam mana erk....INSAFFF!!!!!..

Aku dengar cerita ni banyak adengan yang kena tapis dengan JAKIM.. coz JAKIM xnak tunjuk adengan siksa kubur dan malaikatnya dipaparkan secara terperinci dan mendalam. Siksa kubur itu benar. Tapi, pada pendapat JAKIM, kalo tunjuk adengan yang dipotong tu takut penonton menganggap itu adalah kejadian yang sebenar alam barzakh sedangkan itu hanyalah imaginasi pengarah drama ini...

iye la.. kita sebagai manusia mana kita tau rupa bentuk seksa kubur tu macam mana.. tapi yang pasti nya amatlah dahsat.. hanya tuhan Maha Mengetahui...

Walau apa pun kepada krew Panggilan Arwah walaupun adengan yang kena tapis dengan JAKIM tu xdapat dimasukkan , ianya dah cukup bagi impact kepada aku sebagai penonton..

Kalo dimasukkan adengan yang kena tapis tu lagi la beganda impactnyer.....

suatu hari nanti inilah tempat kita.....



So, kita yang hidup ni ambillah peluang sebanyak mungkin dan manfaatkan lah.....

To be continued...








Friday, May 27, 2011

Tea Time Menu......

Ari ni aku pecah rekod paling awal balik keje.. selalunye setengah jam ke 1jam lepas ofis hour baru aku gerak...

keluar opis tepat kul 5, punch pukul 5.03 ptg... sampai rumah tengok jam pukul 6 pun xsampai lagi...
terpandang plak buah cempedak yang jiran aku kasi 3 hari lepas...

"ini kalo x buat something nie kang rosak plak buah nie..."

Buah bcempedak tu jiran aku yang bagi... Tq kat jiran aku yang prihatin...

aku pun pegi la korek isi buah cempedak tu... wow dah ranum sangat.. 1 rumah aku berbau cempedak.. maklum la rumah aku kecik jer.....

so hasil aktiviti aku petang tu maka terjadi la sajian menu makan petang seperti dilam pic dibawah... 
isi cempedak yang aku dah filter... separuh masuk dalam mangkuk ni.. separuh lagi aku simpan dalam perut aku

ini bukan badak berendam tapi adalah cempedak berendam dlam tepung.. cuba teka aku nak masak  apa...?

pandai... tepat sekali aku nak masak cucur cempedak...

masuk kuali

tarra... dah siap.... resepi : cempedak goreng di luar pagar....

Eh!!!!.. ini cempedak ke budak?... nasib baik dah tanggal baju.. kalo tak jenuh aku kena sental baju ko aidil.....


To be continued.....





  

Wednesday, May 25, 2011

Wow.. Aleesha Farhana..................

Bleh plak  tukar tukar jantina.. kalo ko dah dilahirkan lelaki terima aje la.. kenapa nak jadi pompuan..

Kalo bab2 hukum agama ni aku xarif nak berkata kata..tapi yang aku tau kalo lelaki berpewatakan perempuan adalah dosa, apatah lagi sampai buat pertukaran jantina..

Dalam ceramah agama ade ustaz cakap.. mengubah kjadian tuhan itu adalah dosa.. alangkan cukur kening pun dah diketegorikan mengubah kejadian tuhan inikan pulak mengubah jantina.. tak bersyukur nama nyer... Kita sebagai manusia kene trima keadaan kita seaadanye.. semua tu pasti ade hikmah..

Mungkin ayat aku tu lebih kepada mengata atau mengutuk orang orang sebegini.. tapi itulah hkikatnye.. pasti golongan ini akan berkata 'ko, apa tau.. ko x rasa.. kalo terkena kat ko baru ko tau'....

Secara peribadinye aku berpendapat terjadinya golongan ni kerana mereka terlalu menurut kehendak naluri... Naluri nak cantik.. nak dipandang lemah lembut.. Nak dibelai..  n macam2 lagi la yang berkaitan dengan keperempuanan..

Aku paham.. golongan ini xmampu nak melawan kehendak hati diorang... pasal tu la pepatah ni wujud ' Kalo ikut rasa binasa, kalo ikut hati mati..' kalo kita ade naluri ke arah yang bertentangan dgn perkara yang baik sepatutnya kita kena lawan naluri tu.. itu adalah dugaan kepada kita dan tanganilah dengan waras..

Kalo orang lelaki bercerita.. lelaki la yang hebat.. lelaki la yang gagah.. bangga sungguh kaum adam tu dengan kelakian diorang... tapi kenapa golongan ini xbangga pun.. nak jugak jadi pompuan... diorang ingat senang?...  tapi yang pastinyer... kalo ko tukar jadi perempuan ko tak akan boleh mengandung... x perfect jugak kan....

Sebagai Islam malu aku bila naik kes Mohd Ashraf Hafiz yang masuk mahkamah sebab yang nak tukar nama dia kepada nama perempuan... 'Berani sungguh dia"..

Mohd Ashraf Hafiz, lulusan diploma dalam bidang perubatan dari sebuah institusi pengajian tinggi yang mengenakan pakaian wanita lengkap dengan berbaju kurung berwarna kuning air, bertudung merah jambu dan berkasut tumit tinggi menarik perhatian awam yang menyedari kehadirannya di mahkamah, semalam.

'Ashraf yang menjalani pembedahan menukar jantina di Thailand antara 2008 hingga 2009 kerana mendakwa lebih cenderung kepada perwatakan wanita memfailkan petisyen memohon mahkamah membenarkannya menukar nama Mohd Ashraf Hafiz kepada Aleesha Farhana pada November tahun lalu bagi memudahkannya menguruskan kehidupan seharian selain mahu memasuki universiti untuk melanjutkan pengajian dalam bidang sama.'..

Horley dalam hujahnya pada prosiding akhir di mahkamah semalam berkata, anak guamnya disahkan pakar perubatan Pusat Perubatan Pantai dan Hospital Putrajaya layak untuk menjalani pembedahan menukar jantina dan melakukan rawatan hormon serta psikologi sebelum membuat pembedahan di negara jiran.

dari harian metro


Hmm macam ni lah ashraf.. kat malaysia ni isue yang ko bawak ni adelah sensitif... Pasal tu pembedahan jantina ko tu xdibuat kat malaysia.. kalo x dah lama Pusat Perubatan Pantai dan Hospital Putrajaya buat... kalo ko nak jugak bawak nama perempuan ko tu pegi lah ke Thailand.. tempat asal ko buat pembedahan tu..

pasal tu la jangan buat benda yang xnormal nie.. kan dah susah..  tu baru susah kat dunia.. kalo dekat...... hmm maleh aku nak bebel... so, sebagai manusia yang waras pikir la dulu sebelum kita mengambil sesuatu tindakan...

To be continued...







Monday, May 9, 2011

Istilah istilah berkaitan khinzir

Artikel ni aku amik dari seorang yang bernama Nurfarhana Mohamad Omar.. Nampak macam menarik..
Aku mohon share ngn korang semua untuk info bersama

Assalamualaikum ,


Hari ini saya ingin kongsikan dengan anda bagaimana untuk kita mengenal pasti ubat-ubatan yang mengandungi sumber khinzir. Satu cara yang paling penting ialah dengan membaca label pada
produk ubat tersebut. Tapi... macam mana kita nak tahu kalau kita tak paham istilah-istilah sains yang sering digunakan pada label ubat? Dalam Bahsa Melayu, perkataan Babi atau Khinzir jelas menggambarkan haiwan berkaki empat ini sama ada daging babi, bulu babi ataupun kulit babi. Tetapi di dalam bahasa Inggeris, kita mungkin terkeliru dengan pelbagai istilah yang digunakan untuk menggambarkan haiwan ini. Contohnya:



1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine : Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.



3. Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kuran 50kg.

 4. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg.

 5. Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang  perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.

 6. Boar : Babi liar

 7. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan.



8. Sow Milk : Susu BAbi


dan ada pelbagai istilah lagi...


Daripada pelbagai istilah Bahasa Inggeris yang menggambarkan haiwan babi, istilah Porcine sering digunakan dalam bidang perubatan atau label ubat. Mungkin ramai orang Islam yang tidak mengetahui bahawa label yang bertulis "This product contain substance from porcine" bermaksud "Produk ini mengandungi bahan dari babi", atau label yang menyatakan "The source of gelatin capsule is porcine" bermaksud "Kapsul dari gelatin babi".


Jangan beri alasan kita jahil lagi selepas itu.
 Harap informasi ini dapat membantu anda.






Terima Kasih



oooo.. baru aku tau... sebelum nie kalo berkaitan ngn khinzir aku just tau pork dengan pig jer...maklum la aku mana tau bahasa omputih nih.... (kekampungan jer bunyik nyer.. ..) rupanye banyak lagi nama lain yang kita kena tau..

so..Fikir dulu sebelum telan............

To be continued............








Wednesday, May 4, 2011

Bila aku kebosanan...

Semalam xpepasal aku kena masuk seminar.. biasa la kalo perkara yang xdirancang tu berat skit aku nak pegi coz aku ade banyak keje nak buat..plan lain buat lain..

Dalam seminar tu aku bosan giler.. agaknye topik yang dipresent terlalu baru bagi aku.. sampai tersengguk sengguk la dibuatnye pasal cover ngantuk..


so untuk menerangkan balik bijik mata aku, aku mula menyesnap ape2 gambar yang ade depan mata aku.... tapi aku masukkan satu jer coz xbleh expose banyak2..

To be continued...









Mari Kita Berfaceblog

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.


TERIMA KASIH





Monday, May 2, 2011

Mari kita jalan kaki

Dalam usha memikirkan cara2 menguruskan badan, aku terpikir apa lagi cara yang susuai yang boleh aku praktiskan supaya target aku tercapai..dan cara yang sesuai adelah senaman jalan kaki.

Kepada sesiapa yang malas bersenam.. mari la kita amal kan senaman berjalan kaki.. ape yang best tentang senaman kaki ialah ia boleh dilakukan pada bila2 masa pun.. dan tak pakai ape2 modal.. kadang2 kita buat senaman ni secara xsengaja...boleh dilakukan dimana sahaja.. Cuma nak dengan xnak jer…
Orang kata berjalan kaki boleh menghindarkan kita dari pelbagai penyakit.. contoh…Sakit jantung, darah tinggi, strok, diabetis,masalh kegemukan, stess, dan osteoporosis..

Benda yang baik memang la susah kita nak mulakan.. so disiplin diri kena kuat.. kena tahan nafsu lebih skit..

Mula2..kita kena tetapkan matlamat.. kalo yang berpenyakit tu kena tekat untuk sembuh.. kalo yang gemuk tu kena bayangkan gambaran bentuk badan yang slim selepas kita buat senaman ni..

Pastu start la berjalan dengan jarak yang pendek dulu dan slow2.. jangan la terlalu excited sangat samapai hentam berjalan sampai 40 km / jam.. nak mampus namanye… kalo dah lama2 berjalan kita dah dapat stamina so boleh tingkatkan jarak perjalan anda..

Kalo nak berjalan tu cari la tempat yang selesa dan tak bahaya.. xpayah la berjalan dekat tempat yang xrata atau berbatu batu.. contohnye dekat tempat construction org bina bangunan.. itu mencari nahas namanye… tempat rekriasi ok…

Kalo rasa bosan jalan sorang sorang.. jalan la dengan girlpren/boypren memasing.. bagi yang dah kawen.. tarik la suami/istri sekali.. lagi best kalo anak2 ikut skali…

Nak jalan pun kena ade caranyer…

Pastikan tumit mencecah tanah sebelum bahagian tapak kaki yang lain.. kalo xcecah aku suspect korang adelah spesis hantu pasal orang tua aku kata hantu xjejak tanah coz bumi xnak terima..

Hayun lah tangan.. pasal dengan menghayun tangan akan ade extra aktiviti and lemak boleh bakar lebih sikit.. tapi xpayah la korang hayun terlebih2 macam orng berkawat.. nanti orang kata korang org gile…

Jalan la dengan keadaan postur badan yang lurus.. dan jgn jalan seperti ketam megajar anaknye berjalan…

Kalo nak tau prestasi perjalan kita.. tetapkan sasaran setiap kali kita berjalan..

Kalo nak lagi berkesan berjalanlah sekurang2nye 3 hingga 5 kali seminggu..


Tips untuk memulakan senaman berjalan

Cari peluang dan jadikan senaman berjalan tu menyeronokkan..

1. Sesiapa yang duduk kat condo ke.. flat ker.. apartment ker.. jangan gunakan lif.. tapi gunalah tangga…

2. kalo pegi kerja ker.. shopping compleks ker.. parking la kete jauh2 skit..supaya perjalanan anda lebih effective..

3. Bagi para2 bos.. jagn la duduk jerk at opis tu.. so cari la kerja2 yang boleh keluarkan peluh contoh macam tolong cleaner cuci toilet atau yang seangkatan dengannyer… xpayah lama.. kejap pun cukup…


4. Kalo ade masa terluang pergi la ke taman reakriasi yang berhampiran.. tapi inngat janagn bawak kereta atau motor…

5. Cubalah cari ape2 agenda yang boleh membuatkan kita berjalan kaki.. contoh mcm g masjid ker,.. g kedai runcit ker.. or g bergosip kat umah jiran…

To be continued








Wednesday, April 27, 2011

Benda yang kurang aku nak buat time bloging...

Aku xnafikan yang aku start berbloging nie setelah aku bertukar kerja.. disebabkan tempat kerja aku xbleh connect ngn facebook maka aku ubah cite rasa aku kat blogspot.. so far okey la..

Aku tengok blog org lain bukan main lagi aktive.. hari 2 update entry.. tapi aku ni malas.. entry aku adalah betukar dalam 3 kali seminggu.. ikut mood aku...

Apa yang kurang aku buat time bloging?

Perkataan...

time bloging aku malas nak taip complete setiap perkataan.. contoh  perkataan 'tidak boleh'.. confirm aku akan taip 'xbleh'.. terpengaruh ngan bahasa sms kononnyer... memang kuat sekali technologi sekarang.. semuanya mengajar orang jadi pemalas.. (aku jer yang terpengaruh.. org lain tak kot..)

Picture..

kalo nak menarik perhatian pembaca kita akn letak gambar2 yang updated kan.. tapi aku jenis yang suke menaip jer .. kalo nak upload gambar tu bercinta jer rasanya.. so kepada bloger bloger jangan jadi cam aku.. karang org xnak baca entri korang..  tapi pada pendapat aku bila kita berblogging yang penting apa yang kita nak sampaikan.. kalo ade gambar tu kira bonus la org akan tertarik pada blog kita...

entry terkini..

kalo aku buat entry aku kurang nak masukkan entry yang terkini.. contohnye kalo kejadian tu berlaku semalam tunggu la tiga minggu depan baru aku masukkan.. entah la kenapa..kadang2 idea yang ade aku simpan jer dulu.. mungkin masa tak mengizinkan kot untuk aku mengadap pc lama2..

Penggunaan Bahasa Malaysia yang betul..

aku prefer guna bahasa pasar dan rojak jer time blogging.. pasal itu adelah datangnye dari diri aku sendiri.. apa yang aku fikir.. aku rasa.. semuanya aku luah dalam blog sama macam aapa yang aku terfikir dalam kepala otak aku.. nak guna bahasa bunga2 tu aku rasa bukan aku la kot..jangan kata frasa ayat  yang tunggang langgang, peraturan bina ayat pun xbetul.. Penggunaan titik, koma, dan sebagainya semuanya aku langgar jer..  penggunaan bahasa malayu yang betul hanya digunakan time aku buat exam bahasa melayu... tulis surat rasmi n beremail/berurusan dengan org kerajaan... .

aku rasa tu je la perangai malas yang aku praktikkan masa blogging..

To be continued...







Thursday, April 21, 2011

Pelanggan bertuah....

Last time aku ade cite pasal aku ngamuk kat budak astro coz dia promote additional chennel kat aku pastu bila aku dah amik n time aku nak tutup chenel tu dia lengah2kan...

Tadi aku dapat call lagi dari astro, pun nak buat promotion tambah chennel.. biasa la..

Dia call aku time aku tengah break.. aku angkat phone ingat kot ade customer ke sape ke ade benda penting nak tanye.. rupa rupanya panggilan tak diundang nak buat promosi...

Dah aku terangkat aku pun layan jer la dengar explaination dia..dia kata aku pelanggan bertuah  dapat pakej murah untuk chennel istimewa...so aku bagi dia peluang buat promotion.. punye la laju dia explain pasal chennel movie yang hanya rm 9.00 sebulan.. ala ala astro first la.. tapi movie dia macam2 jenis ade... dia la kata... setiap kali dia explain aku selangkan jawap  'okay...okay' tanda aku faham ape yang dia citer....
 

dah abis dia bla bla bla denagn aku pastu dia terus kata ' so, cik saya aktivekan ye chennel ni petang karang pukul 4 cik dah boleh tengok..'.. eh mamat nie.. main sondol je ko nak aktive xmenyabo nyabo...

aku pun cakap.. ' awak nak buat pe nie.. nak activekan account saya ker?'

'iyela.. tadi cik kata ok...'

angin aku pun start la naik bila  dia jawab macam tu...

'bila masa plak saya kata awak boleh aktive kan chennel nie... saya kata okay tu tanda saya faham coz awak menerang kat saya..bukan saya setuju.. nasib baik saya denga bijik butir apa yang awak cakap.. kalo saya xberapa denga n main okay jer terus awak aktive kan sape nak tanggung baya nanti..'

'tu la.. saya dah cakap chennel ni murah jer...cik hanya perlu tambah rm9.00 jer bulan2...cik pun dah dengar kan semua pejelasan saya....sebab tu saya tanye tadi boleh ke tak.. cik kata boleh..'' gaya cakap agak sedikit kasar

eh.. melawan plak mamat nie..xde perkataan boleh pun keluar dari mulut aku.. aku just ckp okey jer.. kan berbeza tu... magik betul kalo aku ckap lain keluar perkataan lain...

'macam ni la.. tadi awak kata awak dah explain semua.. so apa extra caj yang saya kena baya kalo saya amik chennel nie...'

''xde caj cik'

'kalo saya dah ambik and decide nak tamatkan chennel tu  xde kena pape caj ker?..tax macam mana plak xcover sekali ker?'

'yang itu kena la cik'

'awak kata awk dah explain semua tapi tang tu awak tak terang pun kat saya....kalo macam tu sya kena baya lebih dari rm 9.00 tau... macam  ni la kalo saya nak nanti saya call astro.. xpayah tunggu jadi pelanggan bertuah...'

baik la cik terima kasih' terus dia letak tepon...  xde salam xde maaf xde terima kasih ke hape...

bengong la mamat nie... dah orng xnak main rude cam tu jer layan pelanggan dia...

apa? salah ke aku cakap cam tu kat dia....bukan nye aku sengaja nak bertekak dengan dia.. aku just nak benda tu clear jer.. supaya bila dapat bil nt xde la aku melompat......


To be continued......................







   

Monday, April 18, 2011

Jalan Jalan...

Hari Sabtu lepas plan g  kenduri kat tapah.. kul 10pg betolak dari rumah... hujan xberenti renti sepanjang jalan nak ke tapah tu..sekali rumah kendurinye xjumpa2 gara2 ayah aidil xbawak map.. maka balik la kami sekeluarga...


masa nak balik ternampak sign board Cameron higland.. hmm ape lagi.. " ayah sayur kat umah dah habis la.. jom g cameron higland..beli sayur" suggest aku kat ayah aidil... ayah aidil pun on.. xkan jalan jauh sesaje je kan.. mesti kena ade pengisian...

jalan punye jalan maka sampai la kami kat destinasi yang di tuju... 1 jam jugak la nak mendaki bukit tu..family aku memang cam ni.. kalo g cameron highland xpenah tido sana pun.. just singgah2 jer.. tu pun dalam category x dirancang...

bukan main lagi budak ni kalo dapat posing

1st singgah dekat kebun teh..aku x ingat la nama kebun tu apa.. alah just nak tangkap gambar jer..

dekat kebun tu lepak2 kejap makan kek n minum teh.. harga teh dia jangan cakap la.. just order 2 potong kek n 2 gelas teh o.. kena sampai rm 14.. fuh.. harga kek coklat rm4..ok la standard price...harga teh saje rm 3 segelas..  dah dekat sama dengan harga kek plak.. ape yang specialnye aku tak tau.. kalo ikut rasa.. same jer macam teh yang aku bacuh kat umah aku..laki aku kata mungkin teh tu fresh pasal tu la mahal... kalo dia terus petik n bancuh hijau hijau tu logik la nak dipanggil fresh,.. ni nak kena jemur kering dulu baru bleh jadi tehnyer...fresh amendenye kalo cam tu... kalo aku order teh tarik agaknye berapa la dia caj erk???....

try la.. sedap kek tu...



Whatever..sekali sekala xper... adat la pegi melancong.. baya jer brapa yang kena.. at least kitorng g situ berbaloi dapat menikmati pemandangan yang indah saujana mata memandang... itu la yang paling mahal bagi aku...( so don't bebel bebel)

si aidil ni... xlarat aku nak keja dia....

Macam biasa aidil ngan mama dia...



org  nak makan dia pun sebok nak makan

So sambung jalan2 lagi... sampai satu tempat aku nampak macam pasa malam coz ramai orang open table menjual barang macam2..  kitorng benti situ n jalan2 sekitar pasar tu.. panjang jugak.. xbanyak beza pun nagn pasa malam kat kl.. extranye diorng banyak menjual sayuran.. strawberry.. bunga n cactus... aku pun memborong kat situ jer la...







memandangkan hari pun dah pukul 5.30 kitorng decide untuk balik.. iye la.. nak turun balik lewat takut coz gelap dalam hutan... bahaya... nak turun kat simpang pulai jauh.. nak kena patah balik lak..lagi pun ape yang aku aim dah dapat..

So last destinasi kitorng kat lata iskandar.. cewah sempat lagi coz kitorang sampai pun dalam kul 6.30 cam tu.. xde mandi manda just tangkap gambar jer..



buat kenang kenangan...




Hasilnye sampai kat umah ade la dlam kul 9.30 malam.. penat?  jagan cakap la...nasib baik esok ari ahad... boleh sambung rest....


 To be continued....





   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...